بررسی ارتباط بین رهبری مخرب و رفتار انحرافی کارکنان باتوجه به نقش واسطه ای خودکارآمدی مدیران (مورد مطالعه: مدیریت امور عشایر استان بوشهر)

  • اسمعیل کمالی راد 1
  • زهرا دهقانی 2
  • 1 استادیار رشته مدیریت، موسسه آموزش عالی خرد بوشهر، بوشهر، ایران
  • 2 دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت دولتی- توسعه منابع انسانی، موسسه آموزش عالی خرد بوشهر، بوشهر، ایران
نشریه علمی رویکردهای پژوهشی نوین مدیریت و حسابداری, دوره 7 شماره 26 (1402) , صفحه 425-452
چاپ شده: 1402-09-23

چکیده

باتوجه به سطح اهمیت بحث رهبری در سازمان همچنین رفتارهای موجود در سازمان به بررسی ارتباط بین رهبری مخرب و رفتار انحرافی کارکنان باتوجه به نقش واسطه­ای خودکارآمدی مدیران پرداخته شده است. هدف از انجام این پژوهش بررسی ارتباط بین رهبری مخرب و رفتار انحرافی کارکنان باتوجه به نقش واسطه­ای خودکارآمدی مدیران در مدیریت امور عشایر استان بوشهر بوده است. این پژوهش از نظر هدف از نوع تحقیقات کاربردی و از نظر روش گردآوری داده­ها توصیفی-پیمایشی است. ابزار گردآوری داده­ها پرسشنامه ای است. افراد مورد بررسی در این پژوهش شامل کارکنان در مدیریت امور عشایر استان بوشهر به صورت احتمالی ساده به عنوان جامعه آماری در نظر گرفته شدند که با استفاده از فرمول کوکران از بین 540 نفر تعداد 225 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. در این پژوهش از پرسشنامه های رهبری مخرب 15 سوالی گلپرور (1390)، رفتارهای انحرافی کارکنان مولکی و همکاران (2006) و پرسسنامه خودکارآمدی کارکنان محقق ساخته استفاده شد که روایی پرسشنامه ها از طریق روایی همگرا و پایایی پرسشنامه ها از طریق آلفای کرونباخ تعیین شد که بیشتر از 0.7 بود. آزمون فرضیه های پژوهش با استفاده از نرم افزارهای SPSS 26 و Smart PLS 4 انجام شد و نتایش نشان داد که بین متغیر رهبری مخرب با رفتار انحرافی کارکنان رابطه مثبت و معنی دار و همچنین بین خودکارآمدی مدیران با رفتار انحرافی کارکنان رابطه منفی و معنی دار وجود داشد ولی بین رهبری مخرب با خودکارآمدی مدیران رابطه ای مشاهد نشد و همچنین نقش واسطه ای خودکارآمدی مدیران بر رابطه رهبری مخرب و رفتار انحرافی کارکنان تایید نشد. همچنین اینکه بین مولفه­های رهبری مخرب شامل بین خودمحوری و غفلت و زورگویی و تهدید با رفتار انحرافی­کارکنان رابطه مثبت و معنی­دار وجود داشت ولی مولفه سوءاستفاده با رفتار انحرافی کارکنان رابطه ای نداشت. همچنین مولفه های رهبری مخرب شامل زورگویی و تهدید و سوءاستفده با خودکارآمدی مدیران رابطه منفی و معنی­دار وجود داشت ولی مولفه خودمحوری و غفلت رابطه با خودکارآمدی مدیران نداشت و درنهایت اینکه مشخص شد که خودکارآمدی مدیران با رفتار انحرافی کارکنان رابطه منفی معنی دار دارد که این رابطه از طریق مولفه انگیزش شغلی ایجاد می شود و مولفه توانایی رفع موانع شغلی بی تاثیر بود.

کلمات کلیدی: رهبری مخرب، رفتار انحرافی کارکنان، خودکارآمدی مدیران، مدیریت امور عشایر

ارجاع به مقاله
کمالی راد ا., & دهقانی ز. (1402). بررسی ارتباط بین رهبری مخرب و رفتار انحرافی کارکنان باتوجه به نقش واسطه ای خودکارآمدی مدیران (مورد مطالعه: مدیریت امور عشایر استان بوشهر). نشریه علمی رویکردهای پژوهشی نوین مدیریت و حسابداری, 7(26), 425-452. Retrieved از https://www.majournal.ir/index.php/ma/article/view/2160

  • دفعات مشاهده مقاله: 228
  • دفعات دانلود مقاله کامل : 230